IoT hőkamerás rendszer a Wiking Yacht Clubnál

Sokkal több mint biztonságtechnika

A hajózás – legyen az hobbi, sport vagy éppen mindennapi munkavégzés – az igényes és precíz embereknek való. A hajók, a felszerelések értéke, sérülékenysége, de maga a vízi élet is megköveteli a teljes körű odafigyelést. Ebben a szakmában alapvető elvárásnak számít a maximális kiszolgálás és a prémium ügyfélélmény biztosítása, ráadásul mindig azonos színvonalon, mégis költséghatékony módon.

 

Számos területen, így a hajózásban is, a kiszolgáló tevékenység alapvetően emberi erőforrásra épül, ami – valljuk be – a legdrágább és legkockázatosabb is. A Wiking Yacht Club és a Konica Minolta Magyarország közös története egy szakmai eseményen való találkozással kezdődött, ami akár sorsszerűnek is tekinthető, hiszen a technológiára épülő igény, a hajózás, illetve az ehhez fejlesztett intelligens kamerarendszerek – a MOBOTIX kamerák – egy pillanat alatt egymásra találtak. Ebből a találkozásból aztán számos egyeztetést és közös gondolkozást követően született meg egy stratégiai megállapodás a két cég között. Az első, legfontosabb lépés a tervezés volt, majd a kijelölt kikötőben elindult a próbarendszer, ami azóta is éles üzemmódban biztosítja a hajózással kapcsolatos logisztikai, biztonsági és regisztrációs szolgáltatások új lehetőségeit.

 

Az ötletet egy már sikeres nemzetközi projekt adta, melyben a kikötőt üzemeltető cég összesen három országban (Törökországban, Horvátországban és Görögországban) döntött úgy, hogy a Konica Minolta IoT kamerarendszereit használja a kikötői felügyelet biztosítására. A kamerák sokrétű alkalmazhatósága, hatékony üzemeltetése és skálázhatósága nagymértékben hozzájárult a projekt sikerességéhez. Ez a gondolat indított el bennünket, hogy hazai helyszíneken is teszteljük a rendszerben rejlő lehetőségeket. A könnyebb szemléltetés kedvéért képzeljünk el egy portás nélküli kikötőt, ahol IoT kamerák olvassák és regisztrálják a hajók lajstromszámát, ellenőrzik jogosultságukat, vagy éppen a nem megfelelő helyre tartó, esetleg egymást veszélyesen megközelítő járművekről küldenek figyelmeztetést. A rendszer jelzi, ha illetéktelen személy vagy jármű jelenik meg, és igény esetén riaszt, ha bármilyen veszélyes esemény (tűz, füst) következik be - mindez az előre programozott rendszer-események szerint.

A kamerák kiválóan látnak a sötétben, akár hőkamera-üzemmódban is, és ha jól terveztük meg a rendszert, még a világításra fordított energia is megtakarítható.
Az intelligens kamerarendszer egyrészt költséghatékony és egyenletes teljesítményt nyújt, nem fárad el, nem kell pihennie, másrészt üzemeltetési szempontból sincsenek egyéb költségei, illetve fontos, hogy az általa nyújtott szolgáltatás színvonala nem függ a labilis munkaerőpiactól. A jól beállított kamerarendszerek minimalizálják a téves riasztásokat, így a kivonuló vagy beavatkozó szolgálat hatékonyabb és költségkímélőbb lesz.

A Wiking Yacht Club és a Konica Minolta MOBOTIX kameráinak találkozása egy előremutató és ígéretes műszaki, szoftveres és hajózásspecifikus szolgáltatásfejlesztést tartogat, ugyanis mindkét vállalat elkötelezett annak érdekében, hogy az első kézből szerzett tapasztalatokkal tökéletesítsék szolgáltatásaikat, maximálisan kihasználják az intelligens kamerák által nyújtott további lehetőségeket, és közösen dolgozzanak azok megvalósításán.

A jelenlegi ágazatokon túl (gyártás, logisztika, építőipar, kiskereskedelem, egészségügy) az új területeken való megjelenéssel – mint például a hajózás – folyamatosan bővül a Konica Minolta IoT kamerarendszerének felhasználási köre: legyen szó akár a hőkamerás munka- és eszközvédelemről, az intelligens parkolási- és vendégfogadási rendszerről, a gépi látással és gépi tanulással támogatott minőség-ellenőrzésről, valamint nem utolsósorban a CCTV-kamerarendszer-szolgáltatásokról.

Érdeklődik IoT Megoldásaink iránt?

Érdeklődik IoT Megoldásaink iránt?