Digital Workplace Konferencia | Összefoglaló

Groupama Aréna | Skybox | 29 március 2019

A digitális érettség még mindig komoly kihívás elé állítja az európai és főként a magyar cégeket, míg a megoldást gyakran homály fedi. A Digital Workplace Konferencia végére azonban eltűntek a vakfoltok, mert az előadások nemcsak részletekbe menően tárgyalták korunk legégetőbb problémáit, hanem megoldási javaslattal is szolgáltak. Sőt, egy új szoftveres rendszer is debütált.



Összefoglaló


Automatizáció, simplify IT, intelligens kamerák, debütáló szoftvermegoldás.

Automatizálódó munkahelyek

Székely Dániel, a Konica Minolta Magyarország ügyvezető igazgatója közel 500 vendég előtt nyitotta meg az eseményt. Köszöntőjében így fogalmazott: „Mérföldkőhöz érkezett a cég. Minket a piac jellemzően nyomtatás szolgáltatóként ismer, holott cégünk ennél jóval szélesebb portfólióval rendelkezik és több ajánlattal van a piacon – csak erről kevesebben tudnak. Szeretnénk a Konica Minoltát úgy pozícionálni, hogy nyilvánvalóvá váljon, a nyomtatáson túl milyen egyéb értékajánlatot és értéket tudunk teremteni ügyfeleinknek. Mindennek ékes példája a Digital Workplace Konferencián debütáló Workplace Hub nevű újdonságunk, mely kiemelkedő biztonság mellett a kkv-k IT-infrastruktúrával kapcsolatos feladatait, problémáit oldja meg egyetlen termékkel. Leegyszerűsíthető az infrastruktúrával kapcsolatos adminisztráció, ezáltal az érintett munkavállalók arra fókuszálhatnak, ami igazán számít.”

 

Papp Attila, a Konica Minolta Magyarország ITS üzletágának vezetője az új üzletágakról és az ügyféltapasztalatokról tartott részletesebb beszámolót. Külön kiemelte, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci problémákra és kihívásokra milyen automatizációs és egyéb innovatív megoldásokkal állnak az ügyfeleik rendelkezésére. A rendezvényen bemutatott Workplace Hubról úgy fogalmazott: „A Workplace Hubbal egy olyan platformot sikerült megalkotnunk, ami nyomtatóként és szerverként is használható – de sokkal több annál. A kis- és középvállalkozások egy olyan szolgáltatás-csomagot kaphatnak, amire valóban szükségük van. Mindezeket a platformon keresztül egy professzionális szolgáltató nyújtja számukra, így a különböző IT-biztonsági megoldások, az adatmentés, a tárhely, vagy éppen a kollaborációs megoldások is biztos kezekben vannak.


A digitális érettség még mindig komoly kihívás elé állítja az európai és főként a magyar cégeket, míg a megoldást gyakran homály fedi. A Digital Workplace Konferencia végére azonban eltűntek a vakfoltok, mert az előadások nemcsak részletekbe menően tárgyalták korunk legégetőbb problémáit, hanem megoldási javaslattal is szolgáltak. Sőt, egy új szoftveres rendszer is debütált.

 

A Konica Minolta égisze alatt megrendezésre került Digital Workplace Konferencia a szlogenhez hűen tényleg más megvilágításba helyezte a munkahelyeket. A jövő munkahelye ugyanis az a hely, ahol inspiráló és élvezetes dolgozni: kreativitás, csapatmunka, elhivatottság és folyamatos fejlődés jellemzi. Ennek megfelelően munkafolyamat-automatizálás, simplify IT-megoldások, intelligens videórendszerek, technológiai innovációk várták az érdeklődőket a helyszínen.

Hol vannak a digitális bajnokok?

A PwC okos adózási megoldásokért felelős igazgatója, Farkas Gábor izgalmas körképet festett a globális, illetve az európai szintű digitális érettségről és IQ-ról. Kevésbé jó hír számunkra, hogy le vagyunk maradva, hiszen az úgynevezett „digitális bajnokok” – akik már alkalmazzák vállalkozásukban a mesterséges intelligenciát, a blockchaint és a robotikát – főként Ázsiában keresendők. Az ottani vállalkozások 20 százaléka nevezhető digitális bajnoknak, míg Európában ez az arány mindössze 5 százalék. Farkas Gábor előadásából – amely a PwC decemberi kutatását vette alapul – az is kiderült, hogy régiónkban a digitális IQ sem túl magas. Mindez azt jelenti, hogy a vállalatok nem fordítanak elegendő energiát a munkatársak képzésére, így azok nem tudnak lépést tartani a legújabb trendekkel. A nap során az is kiderült, hogy a hatékony vállalatvezetéshez egy új pozícióra és ezáltal egy új szakemberre, a CDO-ra is szükség lesz. Személyében többek közt kulminálódik a kreativitás és a technológiai innovátor attitűdje is.


Jövőbe mutató innovációk

A keynote-ok utáni szekció-előadásokban négy blokkból lehetett választani: az elsőben a pénzügy, a HR és a backoffice kapott helyet; a másodikban a logisztika és a beszerzés; a harmadikban a menedzsment és az IT; a negyedikben pedig a létesítményvezetés. Az egyszerre több teremben zajló előadások bemutatták, hogyan fog átalakulni a munkavégzés a jövőben, miképpen változnak meg a munkafolyamatok, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a jövőben a vezetőknek és munkavállalóknak, illetve milyen előnyökkel jár, ha kihasználják a technológiai fejlesztéseket.

 

A szekciós előadások után a magyar és egyéb innovációké volt a főszerep a plenáris teremben: Havasi Zoltán a big data alapú valós fogyáskövetést mutatta be, Személyi László pedig a világ innovációs trendjeiről, köztük a virtuális asszisztensekről, a drónokról és okos otthonokról, valamint a bennük rejlő kihívásokról beszélt. Végül Fodor Dániel mutatta be, milyen potenciál rejlik az irodákban, amelyek általában inkább fejtörést okoznak a cégeknek – az előadásból megtudhattuk, hogyan használhatjuk ki az innovatív megoldásokat ezen a téren, és kamatoztathatjuk az iroda megtartó erejét a jövőben.

 

A konferencia a hazai és külföldi előadókkal széles érdeklődési kört fedett le. Az innovációs térben az érdeklődők kipróbálhatták és tesztelhették a fejlesztéseket – köztük a Workplace Hubot, a Mobotix intelligens kamera rendszereket, az AIRe Lens-et, munkafolyamat-támogató automatizációs megoldásokat és egyéb innovációkat is –, így a résztvevők nemcsak értékes és hasznos tudással, de komplex élményekkel is gazdagodhattak.




Most számít az érzelem

A fentieken túl nemcsak a konkrét digitális felkészültségi helyzetre és a hiányosságok megoldását javító, az automatizálást segítő megoldásokra fókuszáltak az előadók, hanem arra is, hogy a digitális transzformáció milyen hatással van az emberre. Dr. Eszes László előadásában arról adott képet, hogy a tudásra, memóriára épülő készségek kezdenek feleslegessé válni, így ezek helyett már a kreatív gondolkodásra, a szociális és érzelmi készségek mélyítésére kell nevelni a jelenkor gyermekeit. Ez utóbbi három ugyanis az, amiben a robotok soha nem lesznek jobbak az embereknél.

 

Ami az üzleti modelleket illeti, az érdeklődők betekintést kaptak az átalakuló iparágak jelenlegi állapotába és a fogyasztói szokások komoly változásába. A leggyakoribb hívószavak a „most”, az „azonnal”, a „csak nekem” voltak. A sort a Konica Minolta Business Innovation Center stratégiai és üzletfejlesztési vezetője, Milan Lakhani zárta, aki futurisztikusnak tűnő, de nagyon is valós fejlesztésekről beszélt. Az érdeklődők bepillantást nyertek például az AIRe Lens mindennapi használatába is, amely gyakorlatilag egy komplett manuált tárat vetít az ember szeme elé egy holografikus, egylencsés szemüvegen keresztül. Ez utóbbit a Siemens egy pilot projekt keretében tesztelte, és hatalmas sikert aratott.


Nézze meg összefoglaló videónkat!

Workplace Hub Premier – Simplify IT | Komplett IT rendszer kis- és középvállalkozásoknak Munkafolyamat-automatizálás funkcionális divízióknak Mindennapi folyamatok egyszerűsítése IoT kamerák alkalmazásával Aire Lens és egyéb innovációk