Videótechnológia új szerepben

| 22 július 2020

Biztonságos munkavégzés a jelenben és a jövőben - ITB Club

Aligha kell külön magyarázni, hogy a „biztonságos munkahely” fogalma egészen mást jelent 2020 közepén, mint korábban. A vírusjárvány egészen új gyakorlatok bevezetésére kényszerítette a vállalkozásokat. A technika, például egy intelligens kamerarendszer ugyan nem helyettesíti az elővigyázatosságot, de hatékonyan kiegészíti és támogatja azt.


Ismerős kép a világ bármely üzeméből: műszakváltáskor rövid időn belül több száz vagy ezer dolgozó hagyja el a vállalat telephelyét és ugyanannyian jönnek a helyükre. A beléptetőrendszerekkel már megnyugtatóan garantálni lehet, hogy csak azok jussanak be, akiknek erre tényleg felhatalmazásuk van. Aztán beüt a koronavírus-járvány. Hogyan tudja megoldani például egy vágóhíd (ahol a dolgozók zöme érthető okokból nem tudja hazavinni a munkáját), hogy csak az egészségesek menjenek be dolgozni? Például azzal a módszerrel, amelyről Lengl Tamás, az MCS Vágóhíd vezérigazgatója mesélt a Konica Minoltával közösen rendezett rendhagyó ITBUSINESS Clubon. 



Szűrés automatikusan


A 750 főt alkalmazó cégnél az irodai dolgozók otthoni munkavégzését megoldották, de a fizikai állománynak továbbra is be kellett járnia. A normál esetben is komolyan vett higiéniát tovább szigorították, és rendkívül nagy hangsúlyt fektettek a szükséges megelőzési és védekezési szabályok tudatosításába, a dolgozókkal való kommunikációra.

Az ellenőrzést azonban technikai eszközökkel is erősíteni kívánták. A szűrés leggyorsabb módja a testhőmérséklet mérése, amit viszont képtelenség kézzel elvégezni minden műszak előtt. Az MCS Vágóhíd valamilyen hatékonyabb megoldást keresett, és így találtak rá a Konica Minolta által forgalmazott Mobotix kamerarendszer család hőkamerás változatára.

Mobotix


Ebben a kamerában a hagyományos videószenzor mellett egy olyan hőszenzor is helyet kapott, amely az 1-5 méteres távolságban lévő tárgyak – adott esetben egy emberi arc – felszíni hőmérsékletét is képes mérni, ismertette a technológiát Fodor Gábor, a Konica Minolta üzletfejlesztési menedzsere előadásában. Ha az arcon mért hőmérséklet meghaladja az előre beállított értéket – mondjuk a 37,5 fokot –, a kamera riasztja a portaszolgálatot.

Innentől kezdve többféle protokoll is elképzelhető. A vágóhídon azt a módszert alkalmazzák, hogy az illető hőmérsékletét még egyszer megmérik a kamerával, és ha ismét határérték felett van, hagyományos hőmérést is végrehajtanak, mondta Lengl Tamás. Csak ezután jelentik ki az illetőről, hogy tényleg lázas-e, és ha igen, annak megfelelően teszik meg a további lépéseket.


Elő a fantáziával!

 

A technológia azonban sok másra is lehetőséget ad. A Mobotix digitális kamerái ugyanis leginkább szenzorokkal gazdagon ellátott számítógépnek tekinthetők, fogalmazott Fodor Gábor. Mivel IP-hálózaton kommunikálnak, gyakorlatilag bármilyen biztonsági és egyéb rendszerrel integrálhatók, legyen szó riasztóról, tűzjelzőről, beléptető rendszerről vagy akár gyártósorról.


Az „új normalitás” kellékei

 

Abban mindenki egyetért, hogy a munkavégzés a vírus után már nem olyan lesz, mint előtte. Az viszont még kérdés, hogy mi mindenben és hogyan lesz más. Erre is láttunk két lehetséges példát a rendhagyó ITBUSINESS Clubon.

A fizikai munkahelyek nem szűnnek meg, viszont a korábbinál sokkal nagyobb gondot kell fordítani a fertőtlenítésre. Erre kiváló eszköz lehet az ózon, ha megfelelően alkalmazzák. Havasi Zoltán, a MOHAnet ügyvezetője által bemutatott ózonszenzor technológia a már meglévő ózongenerátorok mellé telepítve is lehetővé teszi a csíramentesítési folyamat pontos szabályozását és ellenőrzését. Személyi László a Future-Now képviseletében pedig a kényszerűségből online térbe terelődött események sikeres megrendezésének titkairól mesélt. A legfontosabb a figyelem megragadása és megtartása, amely már a meghívó elkészítésénél a platform kiválasztásánál megkezdődik. Természetesen elengedhetetlen a professzionális tartalom, amelyet pergő stílusban, rövidebb blokkokban, interjúkkal és videókkal tarkítva, könnyed hangnemben kell megtartani.


Mi mindenre lehet ez jó? Vegyük például az MCS Vágóhíd által is alkalmazott hőkamerás ellenőrzést. Amikor a kamera érzékeli a magas hőmérsékletet, az ügyfél igényeitől (és a rendszer beállításától) függően számos dolog történhet. A kamera lejátszhat egy hangfelvételt, megkérve az illetőt, hogy álljon félre; riaszthatja a portaszolgálatot; sms-t küldhet egy megadott telefonszámra; vagy éppen megakadályozhatja a belépést, blokkolva a forgóvillát.

A hőkamerás Mobotix számtalan más területen is használható. Nagyobb területek védelme esetén elég 200-300 méterenként telepíteni a kerítés mellé, úgy is észreveszi az illetéktelen behatolót. Alkalmas a preventív tűzvédelemre, hiszen már azelőtt észleli a nem kívánt melegedést, hogy megjelenne a füst vagy a láng. Ugyanezen okból használható nagy értékű gyártóberendezések túlhevülésének megelőzésére.

Gépi tanulásos algoritmusokkal is kiegészíthetve egészen új területekre terjeszthetők ki a felhasználási lehetőségek. Aktuálisan igen hasznos lehet, hogy alkalmassá tehető a kamera a maszkviselés felismerésére, illetve annak ellenőrzésére, hogy egy adott területen nem tartózkodik-e a megengedettnél több ember. Kialakítható vele arcfelismerésen alapuló beléptető rendszer – az MCS Vágóhíd például tervezi ennek üzembe állítását. Ipari és logisztikai környezetekben a felületelemzés révén dobozokról állapítható meg automatikusan, hogy szennyezettek-e. Raktárakban a hűtött/fűtött áruk hőmérséklete ellenőrizhető folyamatosan. „A használati lehetőségeknek nem a technika, hanem a fantázia szab határt”, hangsúlyozta Fodor Gábor.


Visszatérés az új normalitásba

A konferencián az MCS Vágóhíd mellett a Vodafone és a Konica Minolta képviselői is meséltek arról, hogyan alakította át munkarendjüket a járványveszély. Pete Gábor, a távközlési társaság IoT country sales lead-je és Székely Dániel, a Konica Minolta regionális ügyvezető igazgatója is arról tudott beszámolni, hogy a home office-ra való átállás nem okozott különösebb gondot. Lengl Tamáshoz kapcsolódva ők is kiemelték a dolgozókkal folytatott kommunikáció fontosságát – a bizalomnak, az összetartozás érzésének akkor is meg kell maradnia, ha nem egy légtérben tartózkodnak a kollégák.

A Konica Minolta arra az eshetőségre is felkészült, hogy miként priorizálják az ügyféligényeket, ha a munkatársak nagyobb számban betegednek meg, illetve, ha az ügyfelek tömegesen akarják szüneteltetni a szolgáltatásokat. Erre szerencsére nem került sor, és Székely Dániel elmondása szerint még ők is meglepődtek, hogy a szerviztevékenység milyen nagy hányada végezhető el a távolból, helyszíni kiszállás nélkül. A Vodafone-nál azt ismerték fel, hogy az ügyfélszolgálati munkát is lehet otthonról végezni. Megfelelő oktatás után és az adatvédelem szigorú ellenőrzése mellett ez a feladat is ellátható home office-ból, így a cégnél be is vezettek egy új munkakört, a home agent-et.

Az egész helyzet legfőbb tanulsága pedig az, tette még hozzá Székely Dániel, hogy az agilitást a szervezeti kultúra részévé kell tenni. Az agilitás ugyanis azt a képességet jelenti, hogy a szervezet felkészült a változásokra, a munkatársak jól reagálnak rá és egy-egy átalakulás nem megakasztja a vállalatot, hanem inkább új lendületet ad neki.